Hagyományos padlófűtés

A jó padlófűtés alacsony felületi hőmérséklet mellett ideális komfortot, gazdaságos fűtési rendszert biztosít. Tény, hogy az alulról jövő meleg az emberi szervezet számára ideálishoz nagyon közeli hőérzetet eredményez. A padlófűtés jellemzően hidegburkolattal ellátott helyiségekben használható, gyakori, hogy radiátorral egészítik ki, pl. padlószőnyeggel burkolt helyiségekben, hálószobákban.

Az ideális komfort, a gazdaságos üzemeltetés ellenére sokan idegenkednek a padlófűtéstől, nézzük meg, hogy mi lehet ennek az oka.

  • Rossz méretezés
  • Gyenge minőségű anyagok használata
  • Helyiségenkénti szabályozás hiánya
  • Rossz hidraulikai beszabályozás
  • Előremenő hőmérséklet szabályozás hiánya

A jó padlófűtés titka

A padlófűtési rendszer akkor fog megfelelően működni, ha gondoskodunk a körök vízmennyiségének beállításáról és az előremenő hőmérséklet szabályozásáról. Ha az egyes helyiségekben különböző hőmérsékletet, tökéletes komfortérzetet, esetleg változó hőmérséklet menetrendet akarunk biztosítani, egyedi helyiséghőmérséklet-szabályozást is alkalmazni kell. A megfelelő szabályozó berendezések használata 15 – 25% energia megtakarítást és jelentős komfortnövekedést eredményez.

A tökéletes padlófűtés Danfoss összetevői:

FHF osztó-gyűjtő

Az FHF osztó-gyűjtő rendszerek feladata a vízáramlás szabályozása a padlófűtéses rendszerekben. A padlófűtési rendszer minden csöve csatlakozik az osztó-gyűjtőhöz, így a fűtőközeg elosztása és a hőleadás az épület minden helyiségében különállóan szabályozható. Az elosztórendszer egy FHF osztó-gyűjtőelőremenő- és egy visszatérő elosztóból áll. Az osztó lehetővé teszi az egyes körök egyenkénti lezárását, valamint opcionálisan az áramlás mérését. A gyűjtő beépített, előre beállított Danfoss szelepekkel rendelkezik, így a rendszerben optimális hidraulikai egyensúlyt biztosít.

A szelepek elektronikusan, termoelektromos szelepmeghajtókkal működtethetők. Az elosztó felépítése moduláris: legfeljebb 12 kimenetig bővíthető. Emellett az elosztók sorba kötéséhez toldatok is kaphatók. Opcionálisan golyóscsapok rendelhetők az elosztó és a rendszer közötti pozitív elzárásra. Az FHF/EM és FHF-EA záróelemei kézi vagy automatikus légtelenítő szeleppel rendelkeznek. A záróelemek az osztó-gyűjtők végén helyezhetőek el.

FHM-Cx padlófűtés hidraulikai blokk

A Danfoss kompakt padlófűtés hidraulikai blokk feladata a hidraulikus padlófűtő rendszerek térfogatáramának és előremenő hőmérsékletének szabályozása. A kompakt, rugalmas kialakításnak köszönhetően a blokk közvetlenül az osztó-gyűjtőre szerelhető akár jobb-, akár baloldalt, úgy, hogy a primer csőcsatlakozás oldalról vagy alulról végezhető el.

Padlófűtés hidraulikai blokkA padlófűtés előremenő hőmérsékletét önműködő arányos szabályozó szabályozza. A szabályozónak köszönhetően a padlófűtő rendszer kívánt előremenő hőmérséklete mindig állandó marad. A padló túlzott méretű felmelegedését biztonsági termosztát (az FHM-C5 és FHM-C7 típusokban alapfelszereltség) akadályozza meg. A beépített ellenőrzőszelepnek köszönhetően ellenőrizhető a megfelelő áramlási irány, illetve hőmérsékletszenzorok szerelhetők be. A blokk része a felül elhelyezkedő légtelenítő és egy hőmérő is.

Az FHM-C5 és -C6 típust standard, háromfordulatú szivattyúval szerelik (UPS). Az FHM-C7, -C8 és -C9 típust alacsony energiafogyasztású, változó fordulatszámú szivattyúval (Grundfos Alpha2) látják el. A szivattyú éjjeli üzemre fogyasztáscsökkentő funkcióval rendelkezik.

Az FHM-Cx kompakt hidraulikai blokkok közvetlenül, speciális berendezések nélkül csatlakoztathatók a Danfoss osztó-gyűjtő rendszerekhez. A Danfoss padlófűtési vezérlőberendezések használatával teljesíthető a professzionális padlófűtő rendszerekkel szemben támasztott összes elvárás.

Vezetékes padlófűtés szabályozás FH-WC

Az FHF osztó gyűjtő egység beépített szelepeire helyezett TWA szelepmozgató motorok kapcsolását végzi a fűtött helyiségben elhelyezett érzékelő alapján.

FH-WC vezetékes padlófűtés szabályozóA maximális komfortot és minimális energia felhasználást biztosító egyedi hőmérséklet-szabályozás nagyon jó minőségben oldható meg olyan vezetékes padlófűtés szabályozókkal, melyek termosztátjai a padlófűtés igényeinek megfelelő érzékenységgel, kis kapcsolási eltéréssel működnek. Az FH-WC szabályozóhoz bekötött termosztátok a padlófűtési gyűjtő szelepeire szerelt termohidraulikus mozgatókat vezérlik a beállított és az érzékelt hőmérsékletek különbsége alapján.

Abban az esetben, ha a padló felületi hőmérsékletét is kézben akarjuk tartani, például fürdőszobákban, olyan szobatermosztátot is választhatunk (FH-WS), amely külön padlóhőmérséklet érzékelővel rendelkezik. A szobatermosztáthoz a padlófűtési köröket a szabályozó dobozában az üzembe helyezéskor kell hozzárendelni.

Vezeték nélküli padlófűtés szabályozás CF2+

Az FHF osztó gyűjtő egység beépített szelepeire helyezett TWA szelepmozgató motorok kapcsolását végzi a fűtött helyiségben elhelyezett érzékelő alapján.

A vezeték nélküli padlófűtés szabályozó ugyanúgy termomotoros beavatkozással működik, mint a vezetékes. A lényeges különbség, hogy itt a termosztátok nem vezetéken, hanem rádióhullámok útján kommunikálnak a szabályozóval, így a termosztátok elhelyezése tetszőleges, utólag bármikor megváltoztatható. CF2+ vezeték nélküli padlófűtés szabályozó

A tervezés és kivitelezés során nem kell az érzékelési pontokat megszabni, vezetéképítéssel foglalkozni és a felhasználó a későbbiekben módosíthatja a termosztát elhelyezését. Mindezeken túlmenően a vezeték nélküli CF2+ rendszer egyéb kényelmi és extra funkciókkal rendelkezik: távvezérlés, napszaknak megfelelő fűtésszabályozás, takarék program stb.

Padlófűtés és radiátoros fűtés szabályozása Danfoss Link rendszerrel

A legmodernebb megoldással a fűtések helyiséngenti szabályozással, vezeték nélküli hálózaton valósul meg egyetlen központi egységgel, a Danfoss Link CC-vel. Bővebben...

 

Cf2+ bemutatása

Cf2+ szerelése

 

Eurovill Profi Kft.
1044. Budapest,
Perényi Zs. u. 10.
Tel: 36 1 3704373

Eurovill Profi Kft. a Facebook-on

Letöltések

 

Padlófűtés tájékoztató

Padlófűtés

 

Kombinált rendszerek

Kombinált fűtés

 

CF2 vezeték nélküli padlófűtés szabályozó

CF2 vezeték nélküli padlófűtés szabályozó